Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty

niedziela, 15 kwietnia 2018

Unreal Estate - recenzja gry

Afterthought Games to niewielki developer ze Stanów Zjednoczonych, który na swoim koncie ma póki co kilka gier. Niewielki, gdyż apki tworzone są w składzie zaledwie 2-osobowym. Unreal Estate to szybka karcianka dla 2-4 osób, z prostymi zasadami, całkiem miłą dla oka oprawą graficzną i wpadającą w ucho muzyką sączącą się w tle.

Prosta, szybka i casualowa

sobota, 7 kwietnia 2018

Gloom - recenzja (edycja polska)

Dokładnie trzy lata temu na Kostkarni ukazała się recenzja angielskiej wersji drugiej edycji gry Gloom. Polską edycją zajęło się wydawnictwo Black Monk, które słynie z wypuszczania podobnych tytułów - gier nieskomplikowanych i przyjaznych dla nowicjuszy, kipiących humorem, oraz dostarczających mnóstwa frajdy. Jak sobie poradziło m.in. z tłumaczeniem makabrycznych zdarzeń, jakich przecież w Gloomie mnóstwo, a które to były jedną z najmocniejszych stron tego tytułu? Czy po kilku latach zmieniłem swoje zdanie na temat gry? Zapraszam do dalszej części tekstu!

Pudełko różni się wielkością od edycji angielskiej

niedziela, 25 marca 2018

Penny Dreadfun: Duchy, Demony, Dickensy - recenzja prototypu

Jest rok 1888. Na ulicach Londynu grasuje Kuba Rozpruwacz, znany malarz w przypływie szaleństwa chlasta sobie kawałek ucha, założony zostaje Klub Czeskich Turystów, a królowa Wiktoria - uzbrojona w dwa topory, pistolet i szablę - rusza w pogoń za demonicznymi siłami, które skradły klejnoty koronne. Witaj w szalonym świecie gry PENNY DREADFUN!

Wiktoriańska Anglia, okultyzm i brytyjski humor

niedziela, 18 marca 2018

Kwiatki - recenzja gry

Kwiatki to przepięknie wydana karcianka dla 2 osób, dość mocno przypominająca inny florystyczny tytuł - Herbaceous. Wszyscy spragnieni przechadzek po kwiecistych łąkach skąpanych w promieniach słońca, tudzież wiosennych przygotowań do sezonu sadzonkowego zapewne tęsknym okiem zerkną na zielone pudełko.

Tulipany, irysy, róże - tęsknota za wiosną rozkwitła na dobre

niedziela, 11 marca 2018

Hero Realms: Character Packs - recenzja dodatków

Dodatki do gry Hero Realms

Pakowane w 15-karcianych boosterkach zestawy profesji do jednego z najwspanialszych deckbuilderów - Hero Realms, to zakup absolutnie obowiązkowy dla wszystkich fanów tego tytułu. Dziś przyglądam się pakietom pięciu postaci - każda w wariancie męskim i żeńskim - zastępującymi naszą mini-talię z którą rozpoczynamy grę.

Zestawy profesji to mus dla wielbicieli HR!

niedziela, 4 marca 2018

Na końcu języka - recenzja gry

Od 1990 roku stowarzyszenie Mensa corocznie wyróżnia kilka gier, przyznając im zaszczytny tytuł Mensa Select. Recenzowana dziś gra nie tylko zdobyła tę prestiżową nagrodę, dołączając do takich hitów jak Dominion czy Forbidden Island, ale na przestrzeni lat zdołała również pozyskać kilka innych. Przed Wami nietuzinkowa imprezówka w której zdrowo poplączecie sobie języki ;)

"Zwykła - niezwykła" gra imprezowa która poplącze Wam języki ;)

wtorek, 20 lutego 2018

Wirus! - recenzja gry

Nowość od Trefl Joker Line, która zaraz po otwarciu niespodziewanej przesyłki wskoczyła na nasz stół, na skutek małej, domowej epidemii grypy. Jak na porządny wirus przystało, zaraziło nas w takim stopniu, abyśmy w krótkim czasie mieli na koncie dziesiątki rozgrywek (sic!). Z samym otwarciem pudełka wiąże się całkiem zabawna historia, ale o tym za chwilę ;)

Mała, acz wielce zaraźliwa karcianka!

sobota, 17 lutego 2018

Miszmasz! - recenzja gry

Cooo?! Kolejna puszka z mini gierką będącą klonem utartego schematu wyszukiwania par? Tego typu reakcje są jak najbardziej uzasadnione, jeśli Miszmasz! nie wylądował do tej pory na naszym stole. W rzeczywistości, po wieeelu rozgrywkach, mogę z otwartą przyłbicą rzucić całemu światu, iż ta mała, niepozorna gierka od wydawnictwa Rebel, posiada jeden z najlepszych wariantów drużynowych (i nie tylko!) w jaki przyszło mi grać :)

W tym niepozornym pudełko kryje się doprawdy arcyfajna gra!

niedziela, 4 lutego 2018

Bystre Główki - recenzja gry

Kolejny tytuł z Trefl-owej serii Joker Line przeznaczony jest przede wszystkim dla młodszych odbiorców i bazuje na wciągającym schemacie zapamiętywania kolejno odsłanianych kart. Designer postanowił tu jednak wpleść kilka malutkich modyfikacji. Czy udało mu się zaspokoić nasze oczekiwania? Zapraszam do recenzji :)

Trening pamięciowy dla najmłodszych

niedziela, 28 stycznia 2018

Dragon Dice - recenzja gry

Na długo przed tym zanim na stoły trafiła seria Dice Masters, fani kostek wszelakich turlali kolorowymi wielościankowcami od TSR. Kilka stron konfliktu, stojące naprzeciwko siebie potężne armie rodem ze świata fantasy i tona kostek na podorędziu - Dragon Dice szybko zdołał zachwycić całe rzesze graczy, czego rezultatem zdobycie przez ten tytuł prestiżowej nagrody Origins w kategorii gier planszowych.

 Kolejny tytuł w kąciku retro :)

niedziela, 14 stycznia 2018

Król Ozo - recenzja gry

Lustra, magnesy, klocki, nadmuchiwane maczugi... ech, lista nietypowych komponentów w grach planszowych jest długa. Król Ozo to kolejny tytuł, który pod tym względem nas zaskoczy, jako że będziemy tu operować... sznurkami! Aby było ciekawiej, nie jest to jakiś wymyślny dodatek stanowiący uzupełnienie, a jedyna rzecz jaka jest wymagana do zabawy.

Król Ozo - niedoszły zdobywca Pokojowej Nagrody Nobla ;)

czwartek, 28 grudnia 2017

Eight-Minute Empire (aplikacja) - recenzja gry

Ryan Laukat, to designer znany przede wszystkim z doskonałej strategii eksploracyjnej Above and Below, oraz nie mniej świetnego Near and Far. Omawiany dziś tytuł nie jest specjalnie popularny i nie olśniewa w zasadzie niczym szczególnym, acz posiada jedną, istotną zaletę - daje szansę na ultra szybką i przyjemną rozgrywkę miłośnikom strategii z elementami kontroli terenu.

Szybki i przyjemny filler strategiczny

niedziela, 3 grudnia 2017

Strażniczki - recenzja gry

Przenieśmy się w klimaty Dalekiego Wschodu, w poszukiwaniu symetrii idealnej i równowagi doskonałej. Podróż odbędzie się za sprawą olśniewającej i wprost przecudnie wykonanej karcianki, która dzięki swojej niebanalnej szacie graficznej, na mojej półce z grami stoi od jakiegoś czasu frontem, niczym dzieło sztuki (sic!). A zatem, bez zbędnego przynudzania, oto jedna z najprzyjemniejszych karcianych niespodzianek roku 2017, prosto od wydawnictwa REBEL.

Zgrabny miks mechanik zaprojektowany przez Guan Chih Huanga

środa, 29 listopada 2017

Skubane Kurczaki - recenzja gry

Polska edycja gry, która pierwotnie ukazała się dokładnie 20 lat temu, pod nazwą Chicken Cha Cha Cha. W przypadku tak wiekowych tytułów zawsze pojawia się obawa, czy aby gra z godnością się zestarzała, a partie nie dorównują przypadkiem poziomem emocji partyjkom bingo w klubie seniora. No cóż, niczym żądny przygód rycerz opuściłem przyłbicę i pogalopowałem na spotkanie drobiu... to znaczy przeznaczeniu! ;)

Tytuł dobrany świetnie - kurczaki będą skubać sobie piórka! :)

niedziela, 26 listopada 2017

Bang! Gra kościana: Old Saloon - recenzja dodatku

Pierwsze rozszerzenie do hitowej kościanki Bang!, którą miałem przyjemnosć recenzować jakiś czas temu. Rozszerzenie dość nietypowe, gdyż złożone aż z 5 modułów, które możemy dołączać do rozgrywki wedle naszego upodobania. Rzecz jasna nie mogło zabraknąć nowych postaci oraz kostek, a także - uwaga - kilku innych baaardzo przydatnych usprawnień, dzięki którym gra w Bang! jest jeszcze przyjemniejsza.
Dyliżans z hypem rozpędzony? No to jedziemy! :)

Fani Banga! długo na ten dodatek czekali

niedziela, 19 listopada 2017

Wradislavia - recenzja prototypu

Wojna. Wojna nigdy się nie zmienia. 
Nawiązanie do kultowego Fallouta nie bez kozery. III Wojna Światowa nadeszła, a wraz z nią wszystkie - lub większość - okropieństw przepowiadanych przez ulicznych proroków. Witajcie w postapokaliptycznym Wrocławiu, a raczej jego zgliszczach. Zbombardowane fragmenty budynków staną się areną walki dwóch stron, w której stawką jest przeżycie. 
Zapraszam do zerknięcia na moje przemyślenia odnośnie tej dwuosobowej karcianki.

Czapki z głów - grafika wykonana przez Ludwika Łukaszewskiego wymiata

niedziela, 12 listopada 2017

Spinderella - recenzja gry

W ostatnim czasie na Kostkarni pojawiały się recenzje niemalże samych zacnych tytułów. Dziś kontynuacja tej pielgrzymki świetności, a jako że Święta już za progiem, na ruszcie mamy kolejną grę przy której miło spędzą czas całe rodziny. Przywitajcie Spinderellę, złośliwą pajęczycę, która do spółki ze swymi kompanami będzie utrudniała mróweczkom ukończenie międzynarodowego owocowego maratonu! :)

Czy i tym razem Spinderelli uda się pokrzyżować mrówcze wyścigi?

niedziela, 5 listopada 2017

Namiestnik - recenzja gry

Takiego debiutu może pozazdrościć niemal każdy projektant gier. Yuri Zhuravljo, wielki fan Race for the Galaxy i Posiadłości Szaleństwa, oraz niedoszły inżynier systemów elektro-optycznych, na początku tego roku oddał się swej największej pasji i został pełnoetatowym designerem. Dziś przyglądam się jego niebywale udanemu debiutowi sprzed kilku lat, czyli grze Namiestnik, u nas wydanej przez Games Factory Publishing.

Multum pozytywnych recenzji ze wszystkich stron świata

sobota, 28 października 2017

Gnaj Robaczku! - recenzja gry

Trzy nominacje i dwie nagrody główne, w tym prestiżowa Spiel des Jahres 2011 w kategorii gier dla dzieci. Gnaj Robaczku, czyli niemieckie Da ist der Wurm drin, to jeden z najukochańszych tytułów dla najmłodszych u naszych zachodnich sąsiadów, wprowadzająca malców we wspaniały świat gier planszowych. Sprawdziliśmy sami czy słowa zachwytu płynące z wielu zagranicznych recenzji nie są aby przesadzone.

Szalone wyścigi dżdżownic, czyli kto pierwszy przekopie grządkę i wyłoni się z norki

niedziela, 15 października 2017

Big Fat Burger - recenzja gry

Chyba każdy z nas ma od czasu do czasu ochotę na pożarcie wielkiego, tłustego hamburgera, naładowanego przeróżnymi dodatkami i sosami. Ten typowy dla kuchni Stanów Zjednoczonych fast food wymyślony został ponad 100 lat temu, bo już w 1904 roku, przez Fletchera Davis'a, człowieka zajmującego się - uwaga - garncarstwem.
Jeśli chcecie przekonać się jak z burgerową tematyką poradziła sobie jedna z nowości wydawnictwa Trefl Joker Line, zapraszam do recenzji!

Burgerową wojnę na punkty czas zacząć!