Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty

niedziela, 16 lipca 2017

Panic on Wall Street! - recenzja gry

Wycieczki po mało znanych w Polsce tytułach ciąg dalszy. Oto imprezówka, która na stałe zagościła w wielu topkach zagranicznych recenzentów. Stylizowany na międzywojenną gazetę front pudełka, niezwykle dynamiczna żywa rozgrywka i przeniesienie emocji z giełdy papierów wartościowych. Zgiełk, harmider i niczym nieskrępowane przepychanki słowne. Witajcie w roku 1929. Czarny Czwartek tuż za progiem!

Zgarnij fortunę lub strać majątek

środa, 5 lipca 2017

Berserk: War of the Realms - recenzja gry

Początki gry Berserk sięgają aż 2003 roku, kiedy to gra została wypuszczona jako klasyczny CCG, czyli karcianka kolekcjonerska. Do zgromadzenia mieliśmy - bagatela - ponad 4000 pięknie zilustrowanych kart, podzielonych na różne frakcje. Jeśli chodzi o wygląd, Berserk mógł śmiało konkurować z kultowym Magic: The Gathering. Ba! Jakość grafik była konsystentna i prezentowała najwyższy poziom oraz wybitny kunszt artystów. Niestety w takowej formie tytuł ten nie zdołał się przebić na Zachodzie a pakiety z boosterami nie zagościły na półkach sklepowych pośród innych hitów.

Karciany hit z Rosji w nieco innej odsłonie

niedziela, 25 czerwca 2017

DVONN - recenzja gry

To już druga na Kostkarni gra z serii Gipf, w skład której wchodzą abstrakcyjne gry logiczne, zaprojektowane przez Krisa Burm. Po rewelacyjnym TZAAR, który po dziś dzień jest wyciągany na mój stół przy rozmaitych okazjach, oczekiwania były spore. Poniższa recenzja naświetli moje przemyślenia odnośnie nie tylko samej gry DVONN, ale i całego projektu Gipf.

Czwarta z kolei gra serii Gipf

czwartek, 8 czerwca 2017

Astral Heroes - recenzja gry

Po sukcesie Hearthstone'a i Might & Magic: Duels of Champions, developerzy coraz chętniej idą w kierunku karcianek deckbuildingowych. Dowodem tego między innymi omawiane dziś Astral Heroes. Cztery rodzaje sił: Porządek, Chaos, Życie i Śmierć, liczne misje, gildie, turnieje i całkiem pokaźna liczba wiernych graczy. Póki co, gra ma się zupełnie dobrze, a grać możemy nie wydając ani grosza. Czy aby na pewno? Postanowiłem sprawdzić na własnej skórze czy mikropłatności są niezbędne, spędzając przy tym tytule kilka długich wieczorów.

Kolejny tytuł oparty na mikropłatnościach, czy może da się grać nie wydając ani grosza...

środa, 31 maja 2017

Ogródek - recenzja gry

lleż to razy marzyliśmy, aby w rewelacyjnego Patchworka można było zagrać w większą liczbę osób? Uwe Rosenberg postawił sobie za zadanie maksymalnie wyeksploatować puzzlo-kafelkową mechanikę, w rezultacie czego na rynku mamy już trzy tytuły bazujące na podobnym pomyśle: Patchwork, Park Niedźwiedzi i omawiany w tejże recenzji Ogródek. Czy jest on tylko rozszerzoną wersją hitu z 2014 roku? Zerknijmy!

Tym razem zawędrowaliśmy pomiędzy grządki i rabatki

piątek, 26 maja 2017

Arkham Horror gra karciana - recenzja gry

Plugawe stwory z lovecraftowskiej mitologii jakiś czas temu doczekały się nowej odsłony. Tym razem jest to karcianka oparta na deckbuildingu, czyli możliwości budowy swojej własnej talii, a którą to możemy ulepszać w trakcie rozgrywki. Poprzednia cthulhowata karcianka kolekcjonerska dokonałą żywota, a planszówka została niejako wykolejona przez bardziej przyjazny dla początkującego gracza Eldritch Horror. Na pojawianie się Arkham Horror: the Card Game wszyscy czekali z mieszaniną niepokoju i ekscytacji.

Kolejna odsłona AH również pozbawi nas poczytalności

piątek, 19 maja 2017

Cards of Cthulhu (aplikacja) - recenzja gry

Stary Cthulhu musi być już doprawdy mocno zmęczony nieustannymi angażami we wszelkiego rodzaju grach. Fundusz emerytalny prowadzony przez Cyklopy z R'Lyeh jest prawdopodobnie w dość opłakanym stanie, czego skutkiem kolejna gra z Cthulhu w tytule. Czy tym razem przypadła mu jakaś praworządna rola? Jakaś dziewoja do uratowania? Świat do zbawienia? A gdzie tam! Trzymamy się standardów, czyli Wielki Przedwieczny jako finalny boss do pokonania. A mogło być tak pięknie...

Spuść łomot Cthulhu i uratuj damę z opresji

sobota, 13 maja 2017

The Willow Game - recenzja gry

Willow to nie pierwsza i nie ostatnia planszówka bazująca na którymś z kinowych hitów. W tym przypadku mamy do czynienia z tytułem fantasy, przez wielu traktowanym jako film kultowy. Czy planszówka podołała i zdołała przenieść nas w barwny, acz niebezpieczny świat Willowa Ufgooda, Madmartigana i księżniczki Sorshy? Zerknijcie sami!

Kultowy film przeniesiony na planszę

niedziela, 7 maja 2017

Star Trek: Frontiers - recenzja gry

Star Trek: Frontiers to - najprościej rzecz ujmując - nic innego, jak niezwykle popularny Mage Knight wrzucony w galaktyczno-kosmiczną mizerię międzygwiezdną. Ze świata fantasy przenosimy się wprost do świata kapitana Jean-Luc Picard'a. Czy zmiana settingu to wszystko? Skądże! Zapraszam do recenzji.

Nic tak nie boli jak trudna do ogarnięcia mechanika

czwartek, 27 kwietnia 2017

Hero Realms - recenzja gry

Kontynuacja hitowej karcianki deckbuildingowej Star Realms, która z kosmicznych otchłani przenosi nas do settingu fantasy. Proste zasady, ogromna regrywalność, niezliczone możliwości budowania swojej talii, a co za tym idzie, przeróżnych kombinacji. Słowa zachęty już na wstępie. Hero Realms jest najzwyczajniej w świecie wspaniałą grą :)

Z gwiazd przenosimy się prosto do krainy smoków i magii

niedziela, 23 kwietnia 2017

Munchkin: Edycja Jubileuszowa - recenzja gry

Seria Munchkin na dzień dzisiejszy liczy sobie kilkadziesiąt różnego rodzaju wydań. To marka, która dla jednych jest synonimem kiczu i podręcznikowym przykładem olbrzymiej i okrutnej losowości, dla drugich - grą kultową, która na stole ląduje z częstotliwością poniedziałkowej pomidorówki.
Jak wytłumaczyć fenomen gry, który przyciąga tak wielu?

Karciane RPG w krzywym zwierciadle

wtorek, 11 kwietnia 2017

Trains and Stations - recenzja gry

Eric M. Lang jest obecnie najbardziej znanym i rozchwytywanym twórcą gier z gatunku ameritrashu. W swojej wieloletniej karierze - którą rozpoczynał w roku 2000 jako zwykły tester - pracował dla takich gigantów jak Fantasy Flight Games, Cool Mini or Not, czy WizKids. Jednak nie każdy zaprojektowany przez niego tytuł możemy nazwać przyzwoitym, czego dowodem takie niewypały jak Senator, czy choćby Frenzy. Czy Trains and Stations podzieliło ich los?

Tym razem przy pociągach majstrował Eric M Lang

środa, 5 kwietnia 2017

Colt Express (aplikacja) - recenzja gry

Planszowy Colt Express całkiem szybko wdarł się do przeróżnych topek gier roku 2014. Spora w tym zasługa miniaturowego pociągu, a także ciekawej mechaniki w której programujemy nasz ruch, starając się przechytrzyć przeciwników i wykorzystać zdolności prowadzonej przez nas postaci. Jak rzecz się ma z aplikacją? Czy przeniesienie hitu na ekrany się powiodło? Sprawdźmy!

Przenieśmy się po raz kolejny na Dziki Zachód!

środa, 29 marca 2017

Eragon - recenzja gry

Planszówka Eragon oparta jest na opublikowanej w 2003 roku powieści Christophera Paoliniego. Dodać należy, powieści, która momentalnie podbiła serca młodych czytelników, stając się jednym z bestsellerów w kategorii książek dla dzieci. Fenomen książki pozostaje dla mnie tajemnicą do dnia dzisiejszego, gdyż nie było mi dane poczytać o Smoczych Jeźdźcach. Film z kolei, był dla wielu widzów mocno przeciętny (a dla niektórych tragiczny). Jak jest z grą planszową? O tym opowiem Wam w poniższej recenzji.

Nazwiska designera próżno szukać na pudełku lub w instrukcji

środa, 22 marca 2017

Vudu: Pigmeje vs Nindża - recenzja dodatku

Dodatek do gry Vudu

Niewielki dodatek wprowadza przede wszystkim to, czego fanom gry brakowało w podstawce - możliwość gry dla 8 osób, a także wariant dla 2 graczy. Do boju dołączą Pigmeje oraz Nindża, a wraz z nimi 20 pachnących tropikalnym lasem (tudzież farbą drukarską) kart klątw, 5 kart wiecznych klątw, oraz 5 świeżutkich artefaktów! 

Teraz mamy możliwość gry od 2 do 8 graczy

czwartek, 16 marca 2017

Star Wars Imperial Assault: General Weiss - recenzja dodatku

Dodatek do gry Star Wars: Imperial Assault (Villain Pack)

Kolejny przedstawiciel pierwszej fali dodatków z serii Ally/Villain. Tym razem do rąk dostajemy doprawdy olbrzymią figurkę, która wygląda niemal identycznie jak znany nam z podstawki AT-ST. Pakiet oferuje 2 warianty konstrukcji tej imponującej machiny: standardową wersję AT-ST, lub opcję zmodyfikowaną, z pokaźnymi działkami bocznymi i uzupełnioną o wyrzutnię rakiet.

Dowódca jednostek zmechanizowanych

poniedziałek, 13 marca 2017

Machi Koro: Deluxe Edition - recenzja gry

Puszkowa edycja Machi Koro - czyli naszej Metropolii - sygnowana napisem deluxe, to istne trzy w jednym. Zestaw zawiera nie tylko podstawkę, ale i dwa dodatki: Harbor, oraz Millionaire's Row. Wrażenie obcowania z czymś naprawdę wyjątkowym daje nie tylko samo opakowanie, ale i elegancko wyglądający woreczek z naszytą nań nazwą gry. Sprawdźmy co IDW Games nam przygotowało.

Ekskluzywne wydanie Machi Koro - mus dla fanów gry

sobota, 11 marca 2017

Talisman Digital Edition - recenzja gry

Cyfrowa wersja kultowego Talismana, czy też Magii i Miecza, jest już dostępna na rynku od 3 lat. Do dnia dzisiejszego doczekała się mnóstwa dodatków, które są nadal sukcesywnie tworzone przez Nomad Games (z 4 narożników brakuje jeszcze Lasu). Co ciekawe, oprócz oficjalnych rozszerzeń które wypuściło Fantasy Flight Games, wersja digital oferuje również całkiem nowe postacie.

Cyfrowa edycja gry oferuje grę na PC, Mac, PS4, iOS oraz Androidzie

środa, 8 marca 2017

Descent: Valyndra Lieutenant Pack - recenzja dodatku

Dodatek do gry Descent: Journeys in the Dark (druga edycja)

Pakiet żądnej złota smoczycy jest jednym z najchętniej kupowanych dodatków wśród miłośników Descenta. Któż z nas nie chciałby dołączyć do kolekcji imponująco wyglądającej bestii w okazałej pozie, a w dodatku stojącej na wielkich głazach pośród których bieleją czaszki?!

Klasyczny przykład złotolubnej smoczycy

sobota, 4 marca 2017

Little Circuses - recenzja gry

Kevin Wilson to osoba, której raczej nie trzeba przedstawiać planszówkomaniakom. Wystarczy wymienić kilka tytułów w których maczał swe palce: Descent, Fury of Dracula, Arkham Horror, czy choćby Cosmic Encounter. Little Circuses to nowe dziecko pana Wilsona i zarazem świeżynka, która od niedawna gości na półkach sklepowych. Cóż w niej będziemy robić? Zarządzać cyrkiem!

Któremu z graczy uda się przejąć schedę po ojcu?