Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą recenzja. Pokaż wszystkie posty

niedziela, 17 września 2017

Diamenty - recenzja gry

Na sam początek mały test, dla wszystkich tych, którzy nie mają pojęcia o czym traktuje gra Diamenty. Zerknijcie na front pudełka i postarajcie się wyobrazić jak może przebiegać rozgrywka, oraz co tak właściwie przyjdzie nam tutaj robić. OK? Macie to? Teraz pora zweryfikować wyobrażenia tych, których nieco poniosło ;)

Podstępny konus prowadzi dzielnych eksploratorów w czeluście jaskini ;)

sobota, 9 września 2017

Kostaryka - recenzja gry

Kostaryka to malowniczy zakątek świata o przebogatej różnorodności biologicznej. Fauna tego kraju liczy sobie aż 500 tysięcy gatunków (z czego lwią część stanowią owady) i bardzo ową różnorodność sobie ceni, czegu skutkiem spora liczba parków narodowych i rezerwatów przyrody.
Przenieśmy się zatem do lasu deszczowego, w poszukiwaniu tukana brązowodziobego, chwytnicy kolorowej, rohatyńca herkulesa i innych mieszkańców kostarykańskich wzgórz, lasów i mokradeł.
Aparaty w dłoń, naprzód marsz!

 Czy ktoś widział bazyliszka płatkogłowego?

niedziela, 3 września 2017

Blood Rage - recenzja gry

Hit z roku 2015, który nie jest całkowitą nowością na rynku, lecz reimplementacją Midgardu, gry zaprojektowanej przez tegoż samego designera - Erica M. Langa.
Ragnarok nadszedł, tak jak słusznie oczekiwano. Jest to idealna okazja aby odejść do Walhalli w glorii chwały, znacząc swą ścieżkę krwią poległych. Cztery klany wikingów zetrą się w swych ostatnich bitwach, aby godnie wstąpić do krainy wiecznego szczęścia.
Proste reguły, szybkie bitwy, kontrola terenu i cała masa ślicznych figurek.

CMON, czyli przygotujcie się na zalew miniaturkami

niedziela, 27 sierpnia 2017

Sushi Dice - recenzja gry

Będąc wielkim fanem innego tytułu z japońskim przysmakiem w nazwie, nie mogłem przejść obojętnie obok od tej małej, acz zgrabnej imprezówki. Miast przekładanych z ręki do ręki kart, dostajemy kostki. Rozprostujcie palce i wytężcie wzrok. Festiwal turlania i spostrzegawczości rozpocznie się już za chwilę! ;)

"SIACH! CIACH! Eeee, znaczy się FUJ!" ;) 

sobota, 19 sierpnia 2017

Bang! Gra kościana - recenzja gry

Wydana w 2013 roku kościana wersja Bang! dla wielu graczy pobiła swego karcianego przodka na głowę. Na uwadze trzeba mieć jednak fakt, iż wypuszczona została ponad 10 lat później, a dV Giochi przez ten czas zdołało wyciągnąć odpowiednie wnioski i elegancko przeliftingować mechanikę, oraz usprawnić grywalność.
Za polską edycję gry odpowiedzialne jest wydawnictwo Bard, a recenzję niech umili Wam mały zestaw cytatów ze znanych westernów :)

Szybka, szalona i nieprzewidywalna - jak Dziki Zachód

wtorek, 15 sierpnia 2017

The Elder Scrolls: Legends - recenzja gry

Dla tych, którzy przegapili start Hearthstone'a i nie mają ochoty gonić mistrzowskich talii wielu graczy, The Elder Scrolls: Legends wydaje się być obecnie najlepszą alternatywą. To również nostalgiczna podróż do świata Tamriel i ponowne zanurzenie się w świecie przepełnionym khajitami, nordami, czy bretończykami. Tym razem Bethesda zaserwowała nam wyborny specjał w formie żywej, fantastycznej karcianki.

Następca Duel of Champions

niedziela, 16 lipca 2017

Panic on Wall Street! - recenzja gry

Wycieczki po mało znanych w Polsce tytułach ciąg dalszy. Oto imprezówka, która na stałe zagościła w wielu topkach zagranicznych recenzentów. Stylizowany na międzywojenną gazetę front pudełka, niezwykle dynamiczna żywa rozgrywka i przeniesienie emocji z giełdy papierów wartościowych. Zgiełk, harmider i niczym nieskrępowane przepychanki słowne. Witajcie w roku 1929. Czarny Czwartek tuż za progiem!

Zgarnij fortunę lub strać majątek

środa, 5 lipca 2017

Berserk: War of the Realms - recenzja gry

Początki gry Berserk sięgają aż 2003 roku, kiedy to gra została wypuszczona jako klasyczny CCG, czyli karcianka kolekcjonerska. Do zgromadzenia mieliśmy - bagatela - ponad 4000 pięknie zilustrowanych kart, podzielonych na różne frakcje. Jeśli chodzi o wygląd, Berserk mógł śmiało konkurować z kultowym Magic: The Gathering. Ba! Jakość grafik była konsystentna i prezentowała najwyższy poziom oraz wybitny kunszt artystów. Niestety w takowej formie tytuł ten nie zdołał się przebić na Zachodzie a pakiety z boosterami nie zagościły na półkach sklepowych pośród innych hitów.

Karciany hit z Rosji w nieco innej odsłonie

niedziela, 25 czerwca 2017

DVONN - recenzja gry

To już druga na Kostkarni gra z serii Gipf, w skład której wchodzą abstrakcyjne gry logiczne, zaprojektowane przez Krisa Burm. Po rewelacyjnym TZAAR, który po dziś dzień jest wyciągany na mój stół przy rozmaitych okazjach, oczekiwania były spore. Poniższa recenzja naświetli moje przemyślenia odnośnie nie tylko samej gry DVONN, ale i całego projektu Gipf.

Czwarta z kolei gra serii Gipf

czwartek, 8 czerwca 2017

Astral Heroes - recenzja gry

Po sukcesie Hearthstone'a i Might & Magic: Duels of Champions, developerzy coraz chętniej idą w kierunku karcianek deckbuildingowych. Dowodem tego między innymi omawiane dziś Astral Heroes. Cztery rodzaje sił: Porządek, Chaos, Życie i Śmierć, liczne misje, gildie, turnieje i całkiem pokaźna liczba wiernych graczy. Póki co, gra ma się zupełnie dobrze, a grać możemy nie wydając ani grosza. Czy aby na pewno? Postanowiłem sprawdzić na własnej skórze czy mikropłatności są niezbędne, spędzając przy tym tytule kilka długich wieczorów.

Kolejny tytuł oparty na mikropłatnościach, czy może da się grać nie wydając ani grosza...

środa, 31 maja 2017

Ogródek - recenzja gry

lleż to razy marzyliśmy, aby w rewelacyjnego Patchworka można było zagrać w większą liczbę osób? Uwe Rosenberg postawił sobie za zadanie maksymalnie wyeksploatować puzzlo-kafelkową mechanikę, w rezultacie czego na rynku mamy już trzy tytuły bazujące na podobnym pomyśle: Patchwork, Park Niedźwiedzi i omawiany w tejże recenzji Ogródek. Czy jest on tylko rozszerzoną wersją hitu z 2014 roku? Zerknijmy!

Tym razem zawędrowaliśmy pomiędzy grządki i rabatki

piątek, 26 maja 2017

Arkham Horror gra karciana - recenzja gry

Plugawe stwory z lovecraftowskiej mitologii jakiś czas temu doczekały się nowej odsłony. Tym razem jest to karcianka oparta na deckbuildingu, czyli możliwości budowy swojej własnej talii, a którą to możemy ulepszać w trakcie rozgrywki. Poprzednia cthulhowata karcianka kolekcjonerska dokonałą żywota, a planszówka została niejako wykolejona przez bardziej przyjazny dla początkującego gracza Eldritch Horror. Na pojawianie się Arkham Horror: the Card Game wszyscy czekali z mieszaniną niepokoju i ekscytacji.

Kolejna odsłona AH również pozbawi nas poczytalności

piątek, 19 maja 2017

Cards of Cthulhu (aplikacja) - recenzja gry

Stary Cthulhu musi być już doprawdy mocno zmęczony nieustannymi angażami we wszelkiego rodzaju grach. Fundusz emerytalny prowadzony przez Cyklopy z R'Lyeh jest prawdopodobnie w dość opłakanym stanie, czego skutkiem kolejna gra z Cthulhu w tytule. Czy tym razem przypadła mu jakaś praworządna rola? Jakaś dziewoja do uratowania? Świat do zbawienia? A gdzie tam! Trzymamy się standardów, czyli Wielki Przedwieczny jako finalny boss do pokonania. A mogło być tak pięknie...

Spuść łomot Cthulhu i uratuj damę z opresji

sobota, 13 maja 2017

The Willow Game - recenzja gry

Willow to nie pierwsza i nie ostatnia planszówka bazująca na którymś z kinowych hitów. W tym przypadku mamy do czynienia z tytułem fantasy, przez wielu traktowanym jako film kultowy. Czy planszówka podołała i zdołała przenieść nas w barwny, acz niebezpieczny świat Willowa Ufgooda, Madmartigana i księżniczki Sorshy? Zerknijcie sami!

Kultowy film przeniesiony na planszę

niedziela, 7 maja 2017

Star Trek: Frontiers - recenzja gry

Star Trek: Frontiers to - najprościej rzecz ujmując - nic innego, jak niezwykle popularny Mage Knight wrzucony w galaktyczno-kosmiczną mizerię międzygwiezdną. Ze świata fantasy przenosimy się wprost do świata kapitana Jean-Luc Picard'a. Czy zmiana settingu to wszystko? Skądże! Zapraszam do recenzji.

Nic tak nie boli jak trudna do ogarnięcia mechanika

czwartek, 27 kwietnia 2017

Hero Realms - recenzja gry

Kontynuacja hitowej karcianki deckbuildingowej Star Realms, która z kosmicznych otchłani przenosi nas do settingu fantasy. Proste zasady, ogromna regrywalność, niezliczone możliwości budowania swojej talii, a co za tym idzie, przeróżnych kombinacji. Słowa zachęty już na wstępie. Hero Realms jest najzwyczajniej w świecie wspaniałą grą :)

Z gwiazd przenosimy się prosto do krainy smoków i magii

niedziela, 23 kwietnia 2017

Munchkin: Edycja Jubileuszowa - recenzja gry

Seria Munchkin na dzień dzisiejszy liczy sobie kilkadziesiąt różnego rodzaju wydań. To marka, która dla jednych jest synonimem kiczu i podręcznikowym przykładem olbrzymiej i okrutnej losowości, dla drugich - grą kultową, która na stole ląduje z częstotliwością poniedziałkowej pomidorówki.
Jak wytłumaczyć fenomen gry, który przyciąga tak wielu?

Karciane RPG w krzywym zwierciadle

wtorek, 11 kwietnia 2017

Trains and Stations - recenzja gry

Eric M. Lang jest obecnie najbardziej znanym i rozchwytywanym twórcą gier z gatunku ameritrashu. W swojej wieloletniej karierze - którą rozpoczynał w roku 2000 jako zwykły tester - pracował dla takich gigantów jak Fantasy Flight Games, Cool Mini or Not, czy WizKids. Jednak nie każdy zaprojektowany przez niego tytuł możemy nazwać przyzwoitym, czego dowodem takie niewypały jak Senator, czy choćby Frenzy. Czy Trains and Stations podzieliło ich los?

Tym razem przy pociągach majstrował Eric M Lang

środa, 5 kwietnia 2017

Colt Express (aplikacja) - recenzja gry

Planszowy Colt Express całkiem szybko wdarł się do przeróżnych topek gier roku 2014. Spora w tym zasługa miniaturowego pociągu, a także ciekawej mechaniki w której programujemy nasz ruch, starając się przechytrzyć przeciwników i wykorzystać zdolności prowadzonej przez nas postaci. Jak rzecz się ma z aplikacją? Czy przeniesienie hitu na ekrany się powiodło? Sprawdźmy!

Przenieśmy się po raz kolejny na Dziki Zachód!

środa, 29 marca 2017

Eragon - recenzja gry

Planszówka Eragon oparta jest na opublikowanej w 2003 roku powieści Christophera Paoliniego. Dodać należy, powieści, która momentalnie podbiła serca młodych czytelników, stając się jednym z bestsellerów w kategorii książek dla dzieci. Fenomen książki pozostaje dla mnie tajemnicą do dnia dzisiejszego, gdyż nie było mi dane poczytać o Smoczych Jeźdźcach. Film z kolei, był dla wielu widzów mocno przeciętny (a dla niektórych tragiczny). Jak jest z grą planszową? O tym opowiem Wam w poniższej recenzji.

Nazwiska designera próżno szukać na pudełku lub w instrukcji